KITEBOARDS

KITEBOARDS

Bij je kitesurf uitrusting hoort natuurlijk ook een kiteboard. Er zijn net zoals bij de kites veel verschillende kiteboards op de markt. Voor elke kitesurf discipline zijn wel 40 kiteboards waar je uit kunt kiezen. De ene is weer duurder, lichter, kleiner etc. In dit artikel laat ik de grootste verschillen zien in kiteboards. Er zijn verschillende disciplines en voor elke discipline is er weer een ander board ontworpen. Twintip, directional, split-board, deur, wakestyleboard, surfboard, raceboard en hydrofoil zijn, in grote lijnen, de verschillende boards. 

Twintip

Twintip kiteboards worden het meeste gebruikt onder de kitesurfers. Twintipboard zijn de meest veelzijdige boards die op de markt zijn.

De naam zegt het al - twintip. Dit board heeft geen voor of achterkant en kan dus beide kanten varen. Er wordt mee gesprongen, golven gereden en je kunt er mee freestyle. Twintipboards zijn sterk en gaan minder snel kapot, dan bijvoorbeeld als surfboards. In de boards zitten meestal een houten kern en wordt afgewerkt door een pvc materiaal, voor extra stijfheid en duurzaamheid. Daarnaast zijn de twintip voordeliger dan golfsurfboards. 

Bij Twintipboards zijn er ook verschillende soorten boards.

Freeride: Dit is de meest voorkomende discipline die beoefent, wordt. Lekker heen-en-weer varen, een sprongetje maken en mooie golven bereiden. Als je aan het freeride bent, ben je meestal ingehaakt en heb je een veelzijdig board nodig, die van alles wat kan. Dus de freeride board moet makkelijk hoogte lopen, comfortabel varen en goed over de golven en chop heen varen of doorsnijden. Niet alleen is de vinnen maat iets groter, maar ook de outline is aangepast om vaarcomfort te bevorderen. Deze boards zijn meestal niet al te stijf, want anders voel je sneller dat je door chop, snijdt.

Freestyle: Na jezelf ontwikkeld te hebben op het water, is het meestal tijd voor een nieuwe uitdaging. We zien vaak dat kitesurfers beginnen met hun eerste sprong en daarna verslaaft raken aan de hoogte, snelheid en adrenaline. Daarom stappen veel kitesurfers over naar freestyleboards. Deze discipline is eindeloos! Je kunt springen, rotaties maken, kiteloops etc. Het verschil zit in de boards, omdat een freestyle board minder flexibiliteit heeft, zodat je harder kunnen poppen, maar dat maakt wel dat het vaarcomfort minder wordt. Freestyleboards zijn ook meestal vlakker, zodat je sneller kunt varen en meer grip kunt houden tijdens het varen. Er zijn ook freestyleboards op de markt, die ook geschikt zijn om te freeriden. Dat is allemaal weer afhankelijk van je eigen voorkeuren.

Deur: De kiteboards die er als een deur uit zien, noemen we de deur. Ze zijn meestal groter dan een normaal twintip, maar wel gemaakt van dezelfde materialen. De deur loopt gemakkelijk hoogte door zijn grote vorm. Ze zijn niet erg wendbaar, maar liggen stabiel in het water. Wij gebruiken "de deur" in onze kitesurflessen, zodat het gemakkelijker is om te waterstarten en de eerste meters te varen.

Wakestyle

Deze discipline van kitesurfen komt van wakeboarden af. Veel van de tricks komen overeen met elkaar. Het grote verschil tussen freestyleboards en wakestyleboards, is dat met wakestyle haak je uit en heb je alle kracht op je armen. Bij de meeste truckjes hou je de kite zo laag mogelijk boven het water, en haal je de pop (de sprong) uit het board en niet uit de kite. De boards zijn meestal iets groter dan freestyleboards. Meestal hebben de boards meer rocker om makkelijker over golven en obstakels te varen. Daarnaast voelt het board een stuk speelser aan in het water, zodat je sneller bochten kun maken. Wat een groot nadeel is, is dat het board minder snel planeert, hoogte loopt en snelheid opbouwt. De wakestyleboards zijn stijver dan freestyleboards, om nog harder te kunnen poppen.

 

Directional 

Directional kiteboards worden van dezelfde materialen gemaakt als twintipboards. Een directional kiteboard is gemaakt om een kant op te varen. Veel freeride golfrijders gebruiken deze boards, omdat ze sterk genoeg zijn om ook nog mee te springen. De directional kiteboards zie je over het algemeen niet veel op het water in Nederland.

 

Splitboard

Sinds een korte tijd zijn er ook splitboards op de markt gekomen. Het splitboard kun je uit elkaar halen, zodat je 2 lossen onderdelen hebt. Op deze manier kun je het kiteboard klein opbergen. Ideaal om mee te nemen op reis!

 

Golfsurfboards

Golfsurfboards is geweldig. Zeker als je vaak op zee gaan kitesurfen, want dan is er niets leuker dan de golven te rijden. Golfsurfboards die gemaakt zijn om te kitesurfen zijn sterker gebouwd, omdat er meer druk op komt tijdens het varen, als de gewone surfboards. Je kunt er gemakkelijk mee hoogte lopen en hebben veel drijfvermogen. Je hebt verschillende maten, shapes, vinnen en nog veel meer. Bij vele golfsurfboards hebt je de keuze, om met of zonder voetstraps te varen. Zonder voetstraps is uitdagender en geeft een vrijer gevoel tijdens het varen. Met bindingen varen is een stukje makkelijker, omdat je niet continu druk moet houden op je board en sprongetjes kunt maken.

 

Raceboards

Net zoals bij windsurfen heb je met kitesurfen ook parcours races. Wil je de eerste zijn die over de finish gaat, dan heb je een raceboard nodig! Deze boards zijn gemaakt op snelheid en hoogte lopen. Je hebt wel een speciale vaartechniek nodig, die je moet ontwikkelen. De boards lijken op de golfsurfboards, alleen hebben deze een extra lange vin om meer grip te houden op het water. 

 

Hydrofoil

De grote hype van deze tijd. Met de hydrofoil boards kun je al varen met erg weinig druk in je kite. Het zijn boards met een grote draagvleugel, waardoor je extreem weinig waterweerstand hebt. Je kunt hoge snelheden opbouwen en hoog aan de wind varen met hydrofoilboards. Het is wel even wennen om op de hydrofoilboards te varen.

 

Welke maat kiteboard heb ik nodig?

De juiste maat kiteboard kiezen is bijna hetzelfde als een kite kiezen. De maat van je kiteboard is sterk afhankelijk van je lichaamsgewicht en kitesurf niveau. Een lang en breed board, vaart stabieler door het water en kun je makkelijker varen als je wat zwaarder bent. Een klein board is wendbaarder en instabieler.

Als we over een groot board praten dan hebben we het over een lengte van 150 cm lang, en een klein board begint bij 126 cm. De meest voorkomende kiteboard voor de kitesurfers die op en neer kunnen varen, met misschien wel een klein sprongetje, varen meestal met een 136 cm board en een lichaamsgewicht tussen de 70-80 kilo. Vele vrouwen die rond de 60 kilo wegen en gevorderd zijn, varen op een 130 cm. De kitesurfers die van een stabiele board houden, of rond de 90-110 kilo zijn, varen meestal op een 145-150 cm board.  

De meest voorkomende benamingen van de kiteboards

In Nederland gebruiken we veel Engelse woorden. Deze worden hoor je buiten de kitesurf-community niet vaak, en het is dan ook niet raar, als je ze niet direct zult begrijpen. We gebruiken worden zoals; pads, outline, straps, rocker, flex, channels, concave en boots.

Pads zijn de PU-foam blokken waar je op staat, deze zijn speciaal ontworpen, zodat je voet er lekker op kunt rusten en de kleine trillingen opvangen, die het water door geeft aan je board. Er zijn verschillende pads op de markt, die verschillen in maat, hardheid en afstellingsmogelijkheden. 

Straps zijn de bindingen die over je voet heen gaan, zodat je verbonden bent aan je board. De pads en straps koop je meestal samen, zodat ze goed op elkaar aansluiten. Je hebt ook veel verschil in de straps, omdat ze goed moeten aansluiten op jouw voeten. Ze verschillen in maat, form en comfort. De ene strap kun je ook meer afstellen op je persoonlijke voorkeuren, dan de anderen.

Outline van het board is de form die het boards heeft. Als een board een ronde outline heeft, dan is het kiteboard ontworpen om vergevingsgezinder te zijn en meer comfort te hebben tijdens het varen, speelt ook deels mee. Als de outline vierkanter is zoals een freestyleboard, dan is het board vlakker, heeft meer grip en kunt sneller varen. Je kunt harder poppen om hoger te springen, maar je levert alleen wel je vaarcomfort in, als je voor een vlakke outline gaat.

Rocker in het board betekent dat het board een ronding heeft naar boven toe. Dus hoe meer rocker, hoe krommer het kiteboard is. Het voordeel van een rocker in je board, is dat die makkelijk over chop en golven heen kan varen. Het nadeel van een rocker, is dat het board meer in het water ligt en meer afremt. Als je kiteboard vlakker is, dan kun je sneller varen, maar dan hapt die wel weer makkelijker in golven. Als het board een rocker heeft dan hebben we het over een continue rocker, je kunt ook meerdere rockers in het board hebben, maar dat heet camber of hybride rocker.

Channels komen in veel kiteboards voor. Deze worden in de board uitgefreesd of geperst om meer grip te houden. De channels zijn speciaal voor water afvoer gemaakt. Het betekent dat hoe dieper, groter en meer channels het kiteboard heeft, des te stabieler het board vaart. Veel wakestyleboards hebben ook channels, omdat je dan makkelijker zonder vinnen kunt varen om over obstakels, zoals schansen of rails, heen kunt varen.

Concave is dat je board een negatieve bolling heeft. Deze worden in het board geperst, om meer grip te maken tijdens hard aankanten van je board. Samen met de concaaf en channels verbeterd de vaareigenschappen van je board aanzienlijk. Je hebt namelijk meer grip en controle met een concaaf. Kiteboards kunnen ook meerdere concave hebben; single, dubbel, triple en ook quad. 

 

Wat maakt een kiteboard geschikt voor op zee of vlak water?

We hebben het net uitgebreid gehad over de verschillende shapes, maten en outline van de boards. Het komt er op neer als je vaak op zee wilt varen, dan is het verstandig om voor een board te gaan met een ronde outline, zodat die vergevingsgezinder wordt. Rocker in je board is ook geen onverstandig plan, want dan vaart die makkelijker over de golven heen. De flexibiliteit maakt niet veel uit in de controle van je board, maar wel in het comfort tijdens het varen. Het is verstandig om in het begin voor een board te gaan met een medium flex, zodat het lekker vaart. Op vlak water varen is het leuk om een vlakke outline te hebben, zodat je snel kunt varen. De experts kitesurfers die op zee varen en 15 meter+ spongen maken, hebben meestal wel een vlak board met concave en channels, om zo veel mogelijk snelheid op te kunnen bouwen voor hun sprong.

 

Waar je op letten als je voor het eerst een kiteboard koopt?

In het begin lijkt het moeilijk om een kiteboard uit te kiezen. Het is verstandig om voor een maat te gaan tussen de 135 en 140 cm lang, omdat hoe groter het board is, des te stabieler die is. Als je voor een klein kiteboard (kleiner dan 130 cm) gaat, dan zul je merken dat het doorvaren lastig is. Ook is het verstandig om voor een vlakker board te gaan, zodat je makkelijker snelheid op kunt bouwen en door kunt gaan varen. Wil je meer informatie over kiteboard of persoonlijk advies? Je kunt ons altijd bellen of mailen, dan kunnen we je persoonlijk helpen.